Acht verdachten in fraudeonderzoek Belgisch voetbal verschijnen morgen voor KI in Antwerpen

Acht verdachten in fraudeonderzoek Belgisch voetbal verschijnen morgen voor KI in Antwerpen

Acht verdachten in het onderzoek naar de voetbalfraude verschijnen morgen om 9 uur voor de kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen. De KI zal beslissen of ze al dan niet in de cel moeten blijven. De raadkamer in Tongeren besliste vorige week om de aanhouding van negen verdachten met één maand te verlengen. Vier van die verdachten – spelersmakelaars Karim Mejjati en Dragan Siljanoksi, Maria Bogojevska (de vriendin van makelaar Dejan Veljkovic) en financieel directeur van voetbalclub KV Mechelen Thierry Steemans – mochten wat de raadkamer betrof met een elektronische enkelband hun voorhechtenis thuis uitzitten.

Het federaal parket ging echter in beroep tegen dat elektronisch toezicht, waardoor de vier toch in de gevangenis moeten blijven tot de KI zich over het beroep gebogen heeft. Dat gebeurt dus morgen.

Wie dan ook voor de KI verschijnen, zijn topscheidsrechter Bart Vertenten, makelaar Mogi Bayat, Olivier Somers van KV Mechelen en ex-advocaat Laurent Denis. Zij gingen in beroep tegen de verlenging van hun aanhouding door de raadkamer. Spelersmakelaar Dejan Veljkovic deed dat niet, waardoor er morgen maar acht verdachten voor de KI zullen verschijnen.

Twee weken geleden werden bij 44 huiszoekingen 29 personen opgepakt in België. Ook in Cyprus, Frankrijk, Luxemburg, Montenegro, Macedonië en Servië vonden veertien huiszoekingen plaats, waar vier personen werden opgepakt. Het onderzoek van het federale parket, onder leiding van een onderzoeksrechter in Tongeren, spitst zich toe op fiscale fraude, witwassen en mogelijke matchfixing in de Jupiler Pro League en dan meer bepaald bij de wedstrijden Antwerp-Eupen en KV Mechelen-Waasland Beveren van maart dit jaar.

bron: Belga