Regering kiest F-35

Regering kiest F-35
AFP / J.J. Mitchell

De federale regering heeft de knoop doorgehakt in het dossier van de nieuwe jachtvliegtuigen voor het Belgische leger. België koopt 34 Amerikaanse F-35’s om de verouderende F-16’s te vervangen. De offerte van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin haalde het van die van het Europees consortium Eurofighter.

De aankoop bedraagt zowat 4 miljard euro (3,8 miljard euro en 200 miljoen euro aan wisselkoersprovisies), maar ligt volgens de regering 647 miljoen euro lager dan geraamd. «We kiezen voor een samenwerking in het kader van de NAVO én voor een Europese defensie», zei premier Michel.

Grote return

«Het Amerikaanse voorstel kwam op alle zeven evaluatiecriteria als beste uit de bus», zei minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Over de hele levensduur zou de F-35 goed zijn voor een investering van 12 miljard. Volgens minister van Economie Kris Peeters is de economische en maatschappelijke return van de F-35 goed voor 3,7 miljard euro, terwijl die bij de Eurofighter maar op 2,6 miljard euro lag.

Scherpe kritiek

«De miskoop van de eeuw», «de vliegende Fyra» en «de doodgraver van het Europees project». De oppositie reageerde in de Kamer scherp op de beslissing van de regering om de F-16’s te vervangen door F-35’s. De meerderheid verdedigde de keuze en benadrukte dat er zelden zoveel transparantie aan de dag is gelegd in een militair aankoopdossier.

Erg trots 

De Verenigde Staten reageren tevreden op de beslissing van de regering. «De VS is heel erg trots op het aanhoudende partnerschap met België», klinkt het op de twitterpagina van de Amerikaanse ambassade in ons land.