Teruggekeerde Syriëstrijder wordt vier weken in observatie gesteld

door
Belga
Leestijd 2 min.

De teruggekeerde Syriëstrijder Hakim E. (26) uit Vilvoorde wordt vier weken in observatie gesteld in de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Sint-Gillis, om zijn geestestoestand na te gaan. Dat heeft het Antwerpse hof van beroep vandaag in een tussenarrest beslist. Hakim E. was lid van Sharia4Belgium en was in 2012 naar Syrië getrokken. Hij zou er een sjiiet hebben doodgeschoten, omdat zijn familie het vereiste losgeld niet kon betalen. In 2013 keerde hij met hersenschade door een granaataanval terug naar België.

De twintiger werd in februari 2017 veroordeeld tot 28 jaar cel en 10 jaar terbeschikkingstelling voor terroristische moord. Hij ging in beroep. Zijn advocaten hadden het hof om een uitgebreid psychiatrisch onderzoek gevraagd, omdat ze twijfelen aan zijn toerekeningsvatbaarheid.

Om daarover te kunnen oordelen, is volgens het aangestelde college van deskundigen een residentiële observatie van meerdere weken nodig, gelet op zijn complexe medische en psychische toestand. Maar in onze gevangenissen is zo'n inobservatiestelling in de praktijk niet mogelijk. Het hof besliste in december in een tussenarrest dat het federaal parket toch de nodige stappen moest ondernemen om een inobservatiestelling te laten plaatsvinden.

De federale magistraat werkte samen met de penitentiaire administratie een voorstel uit dat daar zoveel mogelijk aan beantwoordt. De verdediging kon er zich niet in vinden en had het hof vorige maand gevraagd om het verval van de strafvordering uit te spreken. Dat zou betekenen dat Hakim E. vrijuit zou gaan.

Het hof van beroep besliste vandaag om op het voorstel van het federaal parket in te gaan. Hakim E. wordt eerst vier weken in observatie gesteld en het college van deskundigen zal dan kunnen beoordelen of hij toerekeningsvatbaar is en of hij in staat was/is om een verklaring af te leggen.

Het verslag van de deskundigen moet op 15 februari worden neergelegd en op 27 februari wordt de zaak dan voortgezet.

bron: Belga