Brussels parket heeft 7 dossiers geopend

Brussels parket heeft 7 dossiers geopend

Het Brusselse parket heeft 7 opsporingsonderzoeken geopend naar mogelijke misbruiken of geweld door de politie tegenover transmigranten. Dat meldt het Brusselse parket in reactie op een rapport van de ngo Dokters van de Wereld, waarin gesteld wordt dat een kwart van de transmigranten in België politiegeweld ondergaat. Het zou gaan om fysiek, verbaal en psychologisch geweld door agenten. De ngo Dokters van de Wereld peilde tussen mei en juli 2018 bij 440 transmigranten naar ervaringen met politiegeweld in België. 51 slachtoffers van politiegeweld deden uitgebreid verslag van hun ervaringen, evenveel wilden of durfden niet getuigen.

De klachten gingen onder meer over stokslagen, vernederende scheldpartijen, chantage, en diefstal. Twee derde van die feiten zouden niet op de openbare weg hebben plaatsgevonden, maar in de politiecommissariaten. Migranten zouden daar volgens het rapport langdurig opgesloten worden zonder eten, drinken of sanitair, afgeranseld worden of naakt gefouilleerd worden.

“Bij het Brusselse parket lopen op dit moment 7 opsporingsonderzoeken over misbruiken of geweld door de politie tegen transmigranten”, zegt Brussels parketwoordvoerder Denis Goeman. “Het zijn niet de meest eenvoudige zaken om te onderzoeken, vaak is de juiste identiteit van de betrokkenen, slachtoffers en mogelijke getuigen moeilijk vast te stellen, of zijn ze alweer verdwenen voor we ze hebben kunnen ondervragen. Er zijn wel contacten gelegd met de lokale politie Brussel Noord om het makkelijker te maken voor transmigranten om een klacht in te dienen.”

Van Dokters van de Wereld zelf heeft het Brusselse parket voorlopig geen enkele klacht ontvangen, klinkt het nog.

bron: Belga