Bijkomende capaciteit van 24 MW gevonden in Flémalle

Bijkomende capaciteit van 24 MW gevonden in Flémalle

Elektriciteitsproducent Engie Electrabel heeft van het Waals Gewest een milieuvergunning verkregen om deze winter generatoren met een totaalvermogen van 24 MW uit te baten op de site van de centrale van Awirs, gelegen in de gemeente Flémalle (provincie Luik). Dat meldt Engie Electrabel vandaag. Een dag eerder maakte de elektriciteitsproducent ook al bekend dat de gascentrale in Vilvoorde opgestart werd. “In de ongeziene situatie waarin het land zich bevindt om de bevoorradingszekerheid en bijkomende productiecapaciteit te waarborgen, zet Electrabel haar inspanningen voort om de autoriteiten en netbeheerder Elia bij te staan in hun missie om het globaal evenwicht van het elektriciteitsnet te bewaren”, klinkt het in een persbericht.

De extra capaciteit in Flémalle maakt deel uit van oplossingen die Electrabel geïdentificeerd heeft voor een totaal van 750 MW.

Ons land telt momenteel maar één werkende kerncentrale: Doel 3. De overige zes Belgische kernreactoren liggen stil wegens onderhoud en problemen. Door de onbeschikbaarheid van de kerncentrales bestaat het risico dat het licht in ons land uitgaat dit najaar en deze winter.

Vanaf midden november zal Tihange 1 weer stroom leveren. Die reactor heeft een capaciteit van 962 megawatt.

bron: Belga