Apple en Samsung beboet in Italië voor geprogrammeerde veroudering

De Italiaanse concurrentieautoriteit heeft technologieconcern Apple vandaag een boete opgelegd van 10 miljoen euro en concurrent Samsung een boete van 5 miljoen euro wegens geprogrammeerde veroudering van toestellen. Wereldwijd zijn heel wat onderzoeken gestart tegen de twee bedrijven, maar in Italië is nu voor het eerst een sanctie uitgesproken. “De ondernemingen van de groep Apple en de groep Samsung hebben oneerlijke handelspraktijken gebruikt”, concludeert de Italiaanse autoriteit. Software-updates op telefoons van Apple en Samsung hebben “gezorgd voor ernstige storingen en op significante wijze de prestaties verlaagd”, om eigenaars sneller een nieuw toestel te laten aanschaffen.

Zo zette Samsung eigenaars van een smartphone Note 4 aan om een nieuwe versie van Android te installeren die voorzien was voor het nieuwe model Note 7, en die de oude modellen sterk vertraagd heeft. Idem bij Apple, dat eigenaars van een iPhone 6 aanspoorde om het besturingssysteem te installeren dat ontwikkeld werd voor de iPhone 7, en vervolgens een update uit te voeren die tot gelijkaardige problemen leidde als eigenaars van een Samsung-toestel ondervonden.

De boete voor Apple is dubbel zo hoog als die van Samsung, omdat het Amerikaanse bedrijf nagelaten heeft zijn klanten correct te informeren over de “essentiële” kenmerken van zijn lithiumbatterijen, en dan met name over hun gemiddelde levensduur en onderhoudsmodaliteiten.

De Italiaanse autoriteit startte in januari een onderzoek na klachten van consumenten.

Bron: Belga