Vrouwen voelen dubbel zoveel druk om buiten de kantooruren te werken

Vrouwen voelen dubbel zoveel druk om buiten de kantooruren te werken
Foto Unsplash

Kom je ’s avonds niet tot rust omdat je nog steeds telefoontjes en mailtjes krijgt over je werk? Dan ben je zeker niet de enige, want maar liefst drie personen op vier zijn buiten de kantooruren permanent verbonden met hun werk. Opvallend is dat twee keer zoveel vrouwen zich daar verplicht toe voelen dan mannen.  Dat blijkt uit een Europese enquête uitgevoerd door het rekruteringsbureau Page Personnel.

De grens tussen privé- en beroepsleven is voor werknemers nog nooit zo vaag geweest. Zo zijn acht op tien werknemers uitgerust met een tool van hun bedrijf zoals een mobiele telefoon of laptop. De helft van de werknemers beantwoordt hun e-mails elke dag buiten de kantooruren en beantwoordt 40% hun zakelijke telefoonoproepen als ze niet meer aan het werk zijn.

Grenzen stellen

“Men is steeds meer geneigd om een behoefte te creëren om buiten de werkplek informatie te raadplegen”, zegt Olivier Dufour, Executive Director van Page Personnel. “Buiten de kantooruren in verbinding staan met het werk is voor sommige mensen geruststellend. Ze komen immers niet graag op kantoor aan met bijvoorbeeld tientallen ongelezen e-mails. Maar mensen zijn niet langer in staat om grenzen te stellen en te zeggen dat bepaalde momenten voor 100% voor hun privéleven zijn gereserveerd.”

Mannen en vrouwen

Er zijn twee redenen voor deze permanente verbinding. Zes op de tien werknemers voelen zich verantwoordelijk, terwijl één werknemer op drie zich verplicht voelt. Al is er een duidelijk verschil tussen de gevoelens van vrouwen en mannen. Meer dan 52% van de vrouwen voelt zich immers verplicht om verbonden te blijven, terwijl slechts 27% van de mannen zich zo voelt.