Smurfen vieren 60ste versmurfdag met feest in Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Blauw, drie appels hoog, een witte broek en een slappe puntmuts. Toen onze landgenoot Pierre Culliford, alias Peyo, op 23 oktober 1958 les schtroumpfs, de Smurfen, in het leven riep, kon niemand vermoeden dat de wezentjes uit het sprookjesbos zestig jaar later uitgegroeid zouden zijn tot een waar begrip én een heuse goudmijn, met onder meer striptitels in meer dan 70 landen, een animatiereeks uitgebracht in 272 afleveringen, vier animatiefilms en talloze merchandisingartikelen. In Paleis 2 van Brussels Expo passeerden sinds juni al 120.000 bezoekers voor "Het Smurfenavontuur", een interactieve ervaring voor klein en groot. Vandaag werd de versmurfdag nog eens extra in de kijker gezet met een reeks activiteiten. Ook Véronique Culliford, de dochter van Peyo, was aanwezig, samen met honderden schoolkinderen. Hun eerste optreden maakten de Smurfen als nevenfiguurtjes in het Johan en Pirrewiet-verhaal 'De fluit met de zes smurfen', eveneens van de hand van Peyo. Een jaar later hadden ze hun strepen al verdiend en kregen de Smurfen een eigen reeks. Mijlpaal in de verovering van de wereld door de Smurfen was de verfilming uit 1975 van voormelde 'Fluit'. In de jaren '80 volgde de tv-reeks, die verscheidene Emmy's verwierf. Intussen gingen de strips al meer dan 50 miljoen keer over de toonbank.

Peyo overleed in 1992. Zijn vrouw, die enkele jaren geleden stierf, dochter en zoon zetten zijn werk voort. Onlangs nog verscheen het 37ste album, 'De Smurfen en de dappere draak', van de hand van Thierry Culliford, de zoon van Peyo, die samen met Alain Jost en Luc Parthoens de scenario's schrijft.

Vandaag was dus een dag van vieringen en toespraken, onder meer van Véronique Culliford, de dochter van Peyo, Brussels burgemeester Philippe Close en Stephan Uhoda, de voorzitter van L'Usine à Bulles, die de expo opgezet heeft.

Om de Smurfen te vieren, konden scholen uit alle Belgische provincies en Brussel deelnemen aan een wedstrijd om de mooiste verjaardagskaart te ontwerpen. De elf winnende scholen, zo'n 300 kinderen, bezochten dinsdag de expo. Daarna vormden ze allemaal het cijfer 60 rond Véronique Culliford, die ook voorzitster is van IMPS, het bedrijf dat de rechten van de Smurfen beheert. Niet onbelangrijk: vervolgens werd iedereen getrakteerd op de taart van Bakkersmurf. Grote afwezigen dinsdag: Gargamel en Azraël.

"Het Smurfenavontuur" kostte de organisatoren ongeveer 5 miljoen euro. Een vijfde van dit budget is afkomstig van de tax shelter die in 2017 uitgebreid werd tot de podiumkunsten.

De expo loopt nog tot 27 januari 2019. Daarna trekt ze voor vijf jaar op wereldtournee naar andere Europese landen, het Midden-Oosten en Azië.

bron: Belga