Saoedische kroonprins aanwezig op economisch forum in Riyad

Saoedische kroonprins aanwezig op economisch forum in Riyad
Saoedische kroonprins aanwezig op economisch forum in Riyad

De machtige Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) is aangekomen op het economisch forum, “Future Investment Initiative (FII)”, dat tot donderdag in Riyad loopt. Het evenement werd overschaduwd door de moord op journalist Jamal Khashoggi. Verschillende wereldleiders en CEO’s lieten eerder weten dat ze niet aanwezig zouden zijn. Bedoeling van het evenement is om Saoedi-Arabië aan te prijzen als interessante locatie om te investeren. Het land, dat nu nog sterk afhankelijk is van de olie-export, wil zijn economie diversifiëren. De kroonprins zat op de eerste rij op FII, naast de koning van Jordanië Abdallah II. Na amper 15 minuten verliet hij de grote zaal van het Ritz-Carlton, waar het evenement zich afspeelt. Het was niet duidelijk of hij nog elders in het hotel aanwezig is. “Het zijn moeilijk dagen. We maken een crisis door”, verklaarde de minister van Energie Khaled al-Faleh. De moord op de journalist “is verschrikkelijk en niemand in het koninkrijk kan dat goedpraten”, zei hij nog.

Riyad had eerst beweerd dat Khashoggi het Saoedische consulaat in Istanboel levend had verlaten op 2 oktober, maar kwam later terug op die verklaring. De regering erkende dat de man was vermoord, maar ontkende alle betrokkenheid van MBS.

De 33-jarige Bin Salman werd in juni vorig jaar door zijn vader, de Saoedische koning Salman, tot kroonprins benoemd. Hij staat bekend als een hervormer en was eerder al minister van Defensie en ook voorzitter van de raad voor economische zaken en ontwikkeling. Op het FII vorig jaar beloofde hij een “gematigde en tolerante” islam te herstellen in zijn land, dat als ultraconservatief wordt beschouwd.

Het imago van het koninkrijk is sterk bezoedeld door de Khashoggi-affaire. Toen er meer bekend werd over de gruwelijke moord zag het evenement, ook wel het “Davos van de woestijn” genoemd, zijn deelnemerslijst krimpen.

Onder anderen de Franse minister van Economie Bruno Le Maire, de Britse minister van Internationale Handel Liam Fox en de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra zegden af. Uit de financiële wereld kwamen er annulaties van toplui van onder meer JPMorgan Chase, HSBC, MasterCard, BNP Paribas en de Londense beurs. Ook miljardair Richard Branson en de toplui van Ford, Uber en Viacom zakken niet naar Riyad af. Mediagroepen als CNN, Bloomberg, The Economist, The New York Times, CNBC en de Financial Times annuleerden hun deelname aan rondetafelgesprekken.

Bron: Belga