Juncker waarschuwt Roemenen over toetreding tot Schengen

Juncker waarschuwt Roemenen over toetreding tot Schengen
Juncker waarschuwt Roemenen over toetreding tot Schengen

De toetreding van Roemenië tot de Schengenzone komt in gevaar als de regering van het land de principes van de rechtsstaat blijft tarten. Die waarschuwing heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vandaag gelanceerd in het Europees Parlement in Straatsburg. “Sinds juli 2014 pleit ik ervoor om Roemenië op te nemen in de Schengenzone, en ik hoop dat dit voor het einde van mijn legislatuur (31 oktober 2019, nvdr) gerealiseerd kan worden”, zei Juncker. “Maar ik moet de aandacht van de Roemeense regering en het parlement vragen: dit mag niet gehypothekeerd worden door zich af te wenden van de principes van de rechtsstaat. Een consensus over de strijd tegen corruptie en de rechtsstaat is imperatief.”

Juncker nam in het Europese halfrond deel aan een debat met de Roemeense president Klaus Iohannis. De eurofiele en conservatief-liberale president zit in eigen land op ramkoers met een socialistische regering die verscheidene wetsontwerpen heeft doorgedrukt die de onafhankelijkheid van het gerecht bedreigen en de strijd tegen de wijdverspreide corruptie moeilijker maken. Iohannis mocht zich in Straatsburg verheugen op een lang applaus, terwijl premier Viorica Dancila twee weken geleden koeltjes werd ontvangen.

Roemenië, dat vanaf januari voor het eerst het roterende voorzitterschap van de Europese ministerraden zal waarnemen, en buurland Bulgarije zijn al sinds 2007 lid van de Europese Unie. Hun aansluiting bij Schengen, de Europese ruimte zonder binnengrenzen, bleef al die jaren echter een verre droom. Verscheidene lidstaten blokkeren hun toetreding omdat Boekarest en Sofia onvoldoende vooruitgang blijven boeken bij het hervormen van justitie en de bestrijding van corruptie.

Bron: Belga