Eerste vrouwelijke rechter van Amerikaanse Hooggerechtshof lijdt aan dementie

Eerste vrouwelijke rechter van Amerikaanse Hooggerechtshof lijdt aan dementie

De voormalige rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, Sandra O’Connor, heeft aangekondigd dat ze zich op 88-jarige leeftijd terugtrekt uit het publieke leven omdat ze lijdt aan beginnende dementie. Ze was de eerste vrouw die het schopte tot rechter in het hoogste gerechtshof in de Verenigde Staten. “Een tijd geleden hebben artsen het begin van dementie vastgesteld, waarschijnlijk als gevolg van de ziekte van Alzheimer. Naarmate de ziekte vordert, kan ik niet langer deelnemen aan het openbare leven”, schrijft O’Connor in een brief aan haar medeburgers, die het Hooggerechtshof aan persbureau AFP bezorgde.

O’Connor werd in 1981 door de republikeinse president Ronald Reagan benoemd tot rechter van het hoogste Amerikaanse gerechtshof. In 2005 stapte ze op zodat ze zich kon focussen op haar man, die ook lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Als gematigde conservatief, stemde O’Connor soms mee met de conservatieven – bijvoorbeeld in 2000, toen het Hooggerechtshof de verkiezing van George W. Bush als president bevestigde – en soms met de progressieven, zoals bij een stemming over het recht op abortus.

Sinds 2005 zette ze zich in voor onderwijs over burgerschap aan de hand van online games en schoolprogramma’s die ontwikkeld waren door haar organisatie iCivics. “Die kwestie was belangrijk voor mij omdat ik zag hoe belangrijk het is dat burgers de grondwet en het systeem van de overheid begrijpen om betrokken te geraken bij hun gemeenschap”, verklaart O’Connor in haar brief. “Door mijn gezondheid, kan ik me niet langer bezighouden met de zaak.” Ze voegt eraan toe dat ze hoopt dat de federale overheid en andere spelers het initiatief financieren.

“Ik ga in Phoenix, Arizona, blijven wonen, omringd door vrienden en familie”, schrijft de voormalige rechter nog, terwijl ze zich voorbereid op de “moeilijke momenten”.

O’Connor kijkt tevreden terug op haar carrière. “Als jonge cowgirl van de woestijn van Arizona had ik me nooit kunnen inbeelden dat ik ooit de eerste vrouwelijke rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof zou worden.”

Momenteel zijn drie van de negen rechters aan het Hooggerechtshof een vrouw: Ruth Bader Ginsburg, Sonia Sotomayor en Elena Kagan.

bron: Belga