Economische relaties centraal op tweede dag

Economische relaties centraal op tweede dag
Economische relaties centraal op tweede dag

Het koningspaar heeft vandaag het oceanarium van Lissabon bezocht, op de tweede dag van het staatsbezoek aan Portugal. Het oceanarium is het op één na grootste aquarium van Europa. Op de tweede dag staan vooral de economische relaties tussen België en Portugal op de agenda. België is de op 5 na grootste Europese exporteur naar Portugal. In de andere richting is Portugal de op 6 na grootste Europese exporteur naar België.

“Onze relaties moeten worden geïntensifieerd”, aldus de voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), Bernard Gilliot, bij de start van een seminarie samen met de Portugese werkgeversfederatie CIP.

Onder de mogelijkheden van economische samenwerking, staan de blauwe en circulaire economie. “Er zijn heel wat zaken te verkennen in die gebieden”, aldus de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois. “Op vlak van voeding, visvangst, aquacultuur of nog gezondheid en energie.”

De koning was geïnteresseerd in een specifiek seminarie gewijd aan circulaire economie, met water- en afvalbeheer.

In de namiddag bezoekt koning Filip nog een bedrijf dat actief is in sociale economie, “Impact Hub”. Daarna woont hij de ondertekening bij van 17 contracten voor economische, academische of culturele partnerschappen met Portugese bedrijven en instellingen.

Koningin Mathilde bezocht dan weer de “Champalimaud Foundation”, een ziekenhuis gespecialiseerd in biomedisch onderzoek. Ze bracht een bezoek aan de radiotherapie-eenheid en ze sprak met patiënten.

Bron: Belga