Acties opgeschort na belofte van extra douaniers

De stiptheidsacties die de douaniers de voorbije dagen voerden op Brussels Airport, worden opgeschort. Dat is beslist na een ontmoeting deze voormiddag tussen de vakbonden en de top van de douane. Die laatste beloofde dat er op korte termijn minstens 25 douaniers bijkomen, zo zei ACV-afgevaardigde Ludwig Engels na afloop. De bonden kregen van de douanetop te horen welke aanwervingen er de komende tijd gepland zijn. Een eerste nieuwe groep van zeker 25 douaniers zou vanaf midden november haar opwachting maken op de luchthaven van Zaventem.

“Normaal komen er maar mondjesmaat mensen bij, maar nu wordt er op zeer korte termijn een forse stap gezet”, aldus Engels. Bovendien zullen de meeste nieuwkomers in het passagiersteam terechtkomen, “waar het tekort zeer nijpend is”.

De bonden kregen volgens de ACV’er ook te horen dat er nog examens bezig zijn. De geslaagden zouden tegen april volgend jaar in dienst treden. En de vervanging van douaniers die met pensioen gaan of van werk veranderen, zou opgeschroefd worden zodat het totale personeelsbestand niet langer zou dalen.

De beloftes zijn voor Engels voldoende om de acties op te schorten. “Al zullen we uiteraard binnen een paar maanden kijken hoe het staat” met de aangekondigde aanwervingen.

De douaniers op Brussels Airport voerden gisteren voor de vierde keer actie door de bagage van reizigers van bepaalde vluchten systematisch te controleren. Gisteren bleef de hinder beperkt, maar vorige week waren er wachttijden tot een uur op momenten dat alle inkomende vluchten gecontroleerd werden.

bron: Belga