“Nooit sporten is ongezonder dan roken”

(c) Unsplash

Het is algemeen bekend dat een al te sedentaire levensstijl slecht voor u is. Maar hoe ongezond is het juist om een hele dag op je luie krent te zitten? Onderzoekers in Cleveland zochten het uit. 

De nieuwe studie heeft geconstateerd dat nooit iets van sport of training doen slechter voor je lichaam is dan roken. Onderzoekers in Cleveland bestudeerden retrospectief maar liefst 122.007 patiënten na hun dood. Elk van hen had tussen 1991 en 2014 deelgenomen aan testen op de loopband.

De wetenschappers wilden die trainingsniveaus tegen de doodsoorzaak testen voor de patiënten. Uit de gegevens blijkt dat mensen met een zittende levensstijl 500% meer kans hadden om dood te gaan dan mensen in de bovenste band van de trainingsprestaties. Dit is drie keer hoger dan het risico van roken.

Noodzaak van in beweging te blijven 

Wat dit niet betekent, is dat we allemaal moeten beginnen puffen 24/7. De wetenschappers zeggen wel  dat het noodzakelijk is dat we in beweging komen en blijven bewegen. “Extreem hoge aerobe conditie wordt geassocieerd met de grootste overleving en werd geassocieerd met voordeel bij oudere patiënten en patiënten met hypertensie”, verklaren de onderzoekers in hun bevindingen.

“Cardiorespiratoire fitheid is een betrouwbare indicator voor sterfte op de lange termijn, en professionals in de gezondheidszorg moeten patiënten aanmoedigen om een ​​hoge mate van fitheid te bereiken en te behouden.” Hoofd van het onderzoek, Dr. Wael Jaber, vertelde CNN dat iemand die ‘ongeschikt is op een loopband’ een slechtere levensprognose heeft dan een roker. “We hebben nog nooit iets gezien dat zo duidelijk en zo objectief is als dit.”

Jaber zegt dat het belangrijk is dat het grote publiek begrijpt hoe belangrijk “fitness” is als een keurmerk van algemene gezondheid. Hij voegt eraan toe: “Fysiek onsportief zijn moet bijna worden behandeld als een ziekte met een recept, zijnde lichaamsbeweging.”