Manneken Pis één van de “meest overschatte toeristische attracties” wereldwijd

Belga / E. Lalmand

De Amerikaanse reiswebsite Far & Wide heeft ons land tot op het bot beledigd. Manneken Pis, onze nationale trots, noemden ze één van de meest overschatte toeristische attracties ter wereld.

Far & Wide heeft een ranglijst opgemaakt met daarin vijfenveertig attracties en bestemmingen die je als toerist maar beter links laat liggen. In dat rijtje is ook Manneken Pis opgenomen. Een toeristenval, luidt het op de reiswebsite. “Dit onverklaarbaar populaire standbeeldje toont een jongetje dat aan het plassen is in een fontein. Het is een jongetje. Het plast. Meer is het niet. Verwacht er dus ook niet te veel van.” En ook voor Brussel zelf heeft het weinig goede woorden over. “Brussel overtreft de Amerikanen op vlak van smakeloosheid”, klinkt het nog. Hun mening is gelukkig nog net iets genuanceerder dan die van staatsman Donald Trump, die Brussel een “hellegat” noemde.

 

Belga / E. Lalmand

In goed gezelschap 

Toch is het bekende Manneken niet in slecht gezelschap. Volgens Far & Wide zijn ook de Taj Mahal, Stonehenge, Versailles, Venetië, de Mona Lisa, de Toren van Pisa, Times Square, de Niagarawatervallen, Westminster Abbey, Empire State Building, het Romeinse colosseum, de Franse wijk in New Orleans, de Tower of London, de piramiden van Gizeh, het standbeeld van de kleine zeemeermin in Kopenhagen, Mount Rushmore, de Trevifontein in Rome en alle vestigingen Madame Tussauds te vermijden. In dat lijstje kan het voor Manneken Pis niet slecht vertoeven zijn.