Vilvoorde: “Voor mij zijn geen bruggen verbrand”

Vilvoorde: "Voor mij zijn geen bruggen verbrand"

Open Vld-kopstuk Jo De Ro stuurt niet aan op een alternatieve meerderheid in Vilvoorde, zonder sp.a. Dat zei hij vanavond in Terzake. “Voor mij zijn geen bruggen verbrand, het opstappen van Hans Bonte is helemaal niet aan de orde. Maar er zijn ernstige stappen nodig om het vertrouwen te herstellen.” De Vilvoordse Open Vld liet maandag samen met Groen en N-VA weten de onderhandelingen in Vilvoorde zeker tot 11 november te pauzeren. De sp.a van Hans Bonte ondertekende afgelopen nacht een beleidsplan met Open Vld en CD&V, maar kartelpartner Groen koos op het allerlaatste moment voor de oppositie. Bonte wilde de groenen geen schepenambt geven, omdat de verkozenen te onervaren zouden zijn.

Een alternatieve meerderheid van Open Vld met Groen, N-VA en CD&V heeft 20 op 35 zetels en is dus mogelijk, maar daar stuurt De Ro naar eigen zeggen niet op aan. “Voor mij zijn er geen bruggen verbrand, maar er zijn wel ernstige stappen nodig om het vertrouwen te herstellen”, zei hij in Terzake. “Het opstappen van Hans Bonte is helemaal niet aan de orde.”

De onderhandelingen blijven wel zeker tot 11 november – Wapenstilstand – gepauzeerd. “Wij waren erg verbaasd door die demarche, in het midden van de nacht, deze pagina konden we niet gewoon omdraaien”, zei De Ro. “We zouden slechte politici zijn als we gewoon deden alsof er geen partner afgereden was. De sterkste ploeg is niet altijd de mensen die het meest ervaren zijn, wel de mensen die het meeste vertrouwen hebben.”

Volgens De Ro heeft Bonte nog meer beloftes gebroken. Zo zou er zijn afgesproken om alle aktes, zoals de voordrachtsakte voor de burgemeester, pas dinsdag te ondertekenen, maar hebben een aantal partijen al hun krabbel gezet. Bonte zou wel nog handtekeningen tekortkomen voor de sjerp: Open Vld tekende de voordrachtsakte nog niet.

bron: Belga