Staatsbezoek aan Portugal - Koning Filip eert "veroverend volk" tijdens staatsdiner in Lissabon

door
Belga
Leestijd 1 min.

Koning Filip heeft de Portugezen maandagavond geroemd als een "veroverend volk" in een toespraak tijdens een staatsbanket in Lissabon. Daarmee werd de eerste dag van het driedaagse staatsbezoek van het koningspaar aan Portugal afgesloten. "Van het Hiëronymietenklooster vanochtend tot het paleis van Ajuda vanavond (...), vandaag hebben we acht eeuwen van geschiedenis in Portugal doorlopen. Het is de geschiedenis van een groot volk, met een ondernemend en veroverend karakter", zei koning Filip.

Het Belgische staatshoofd benadrukte de unieke banden tussen België en Portugal. "Sinds lang verbindt de maritieme handel onze grote havensteden en heeft hij hun een gelijkaardige bloei doen kennen", luidde het. "Onze soldaten hebben zij aan zij gestreden op cruciale momenten en doen dat vandaag nog steeds op verscheidene slagvelden."

Voor het staatsbanket had koning Filip, samen met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en de vijf minister-presidenten, al hulde gebracht aan de Portugese soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België zijn gesneuveld, met name tijdens de Vierde Slag om Ieper.

In zijn toespraak wees de koning tot slot ook op "de moed en de zachtaardigheid" van de Portugezen.

bron: Belga