"Extra maatregelen nodig om kwetsbare groepen te steunen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het engagement om de uitstoot door houtkachels tegen 2030 te halveren, moet gepaard gaan met extra inspanningen om mensen te helpen voor wie het financieel moeilijk ligt om naar een ander toestel over te schakelen. Dat laat Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker, weten in een reactie op de vandaag voorgestelde "Green Deal". In totaal 24 partners ondertekenden vannamiddag een overeenkomst die de negatieve impact van huishoudelijke houtverwarming op de luchtkwaliteit moet beperken. De houtverbranding is namelijk verantwoordelijk voor zowat dertig procent van de uitstof van fijn stof en dioxines. Concreet wordt gemikt op een halvering van de uitstoot tegen 2030. Dat moet onder meer bereikt worden door de oudere, meest vervuilende, toestellen buiten werk te stellen.

"Het is positief dat het initiatief wordt genomen voor maatregelen tegen die vervuilende houtkachels", zegt Michils. "Het fijn stof dat bij de verbranding wordt uitgestoten bevat namelijk een kankerverwekkend stof: roet."

Hij benadrukt wel dat het akkoord nog enkele stappen verder had mogen gaan. "We pleiten er eigenlijk voor om de houtkachels op termijn compleet te laten verdwijnen en te vervangen door niet-vervuilende alternatieven, bijvoorbeeld zonnepanelen", klinkt het. Voorts had de organisatie liever een verbintenis gezien die niet louter op vrijwillige basis was.

Kom op tegen Kanker vraagt ten slotte dat er extra maatregelen komen voor kwetsbare groepen. "Sommige mensen zien zo'n houtkachel vooral als een bron van gezelligheid. Maar er zijn ook heel wat mensen, vooral armere, voor wie dat de enige verwarmingsbron is. We moeten ervoor zorgen dat die mensen het zich ook kunnen permitteren om op een ander verwarmingstoestel over te schakelen, bijvoorbeeld door premies te voorzien. In de Green Deal wordt daarover toch maar weinig gezegd."

bron: Belga