Duitse minister van Economie roept Europa op om zich te verenigen

Duitse minister van Economie roept Europa op om zich te verenigen

De Duitse minister van Economie Peter Altmaier heeft Europa vandaag opgeroepen om een front te vormen na de dood van de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi. “Alleen als alle Europese landen het eens zijn, kunnen we een impact hebben op de regering in Riyad”, zei Altmaier aan de Duitse zender ZDF. De 59-jarige Khashoggi verdween op 2 oktober toen hij in het Saoedische consulaat in de Turkse stad Istanboel papieren in orde liet brengen voor zijn huwelijk. De Saoedische regering gaf zaterdag toe dat hij daar gestorven is na een gevecht. Achttien mensen zijn aangehouden.

Toch wordt de bekentenis sceptisch onthaald. Turkse media berichtten op basis van geluidopnames dat Khashoggi is vermoord en in stukken is gesneden door een 15-koppig team uit Saoedi-Arabië.

Tot alle details duidelijk zijn, zal Duitsland geen wapens meer sturen naar Saoedi-Arabië, maakte de regering gisteren bekend. Om enig effect te hebben, moet Europa samenspannen, vindt de economieminister. “Er zullen geen positieve gevolgen zijn als wij de export stopzetten, maar andere landen wel dat gat vullen”, aldus Altmaier.

De minister wilde niet verklaren of de al goedgekeurde export stopgezet zal worden. Dat moet volgens hem nog verder bekeken worden.

Annalena Baerbock, de nationale voorzitter van de groene partij, riep vandaag op om alle export onmiddellijk stop te zetten, ook degene die al goedgekeurd is. “Dat zou Saoedi-Arabië echt pijn doen”, zei ze.

bron: Belga