"Bijkomende financiering van De Block absoluut niet voldoende"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De bijkomende financiering die minister van Volksgezondheid Maggie De Block onlangs heeft beslist voor de ambulancesector, is absoluut niet voldoende om de noden van de sector te lenigen en er de arbeidsorganisatie op een andere manier te laten gebeuren. Dat zegt vakbondssecretaris Bart Thys van de christelijke vakbond ACV/LBC. Gazet van Antwerpen berichtte maandag dat de arbeidsinspectie net voor het weekend is binnengevallen bij Ambuce Rescue Team (ART), de grootste private ambulancedienst van het land. Aanleiding waren klachten van het personeel over de hoge werkdruk. Ambulanciers zouden onredelijk veel uren moeten presteren, maar niet of nauwelijks worden vergoed. In het artikel wordt onder meer verwezen naar de sterke onderfinanciering van de ambulancesector. Het kabinet van minister De Block herinnert er maandag aan dat het eind augustus 35 miljoen euro extra heeft uitgetrokken voor de sector, nadat er in 2016 al een injectie was geweest van 12 miljoen euro.

Volgens Bart Thys is de extra financiering verre van toereikend en is er een onderfinanciering van nog altijd ongeveer 25 procent. "Om een idee te geven. Bij Ambuce moeten de ambulanciers elke maand 11 tot 12 shifts van 24 uur presteren. Na de bekendmaking door minister De Block kregen ze te horen dat ze voortaan 1 shift van 24 uur per maand minder moesten doen. Dat is maar een druppel op een hete plaat."

Thys vindt ook dat er in de sector meer regulering moet komen. "Ik heb geen harde bewijzen, maar ik hoor hier en daar in de sector toch verhalen over kleinere ambulancebedrijven die zich gedragen als cowboys en die de arbeidswetgeving nog veel meer aan hun laars lappen", zegt de vakbondsman. "Als een ziekenhuis een offerte-aanvraag lanceert, schrijven ze daar tegen zeer lage prijzen op in, waarbij je je de vraag kunt stellen hoe ze dat geregeld krijgen met zo weinig werknemers. Ze zorgen ervoor dat de prijzen die in de sector gevraagd worden, onder druk komen te staan."

bron: Belga