Afzeggingen voor economische conferentie in Riyad blijven komen

Afzeggingen voor economische conferentie in Riyad blijven komen

Het aantal afzeggingen voor de economische conferentie die morgen van start gaat in de Saoedische hoofdstad Riyad, is niet meer op twee handen te tellen. Vandaag konden de namen van de toplui van het Franse bedrijf EDF en het Duitse Siemens aan de lijst worden toegevoegd. De afzeggingen volgen na de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in de Turkse stad Istanboel. De conferentie “Future Investment Initiative” vindt plaats van dinsdag tot donderdag en moet dienen als uitstalraam van de economische hervormingen die zijn gelanceerd door kroonprins Mohammed bin Salman. Hij wordt beschouwd als de sterke man van Saoedi-Arabië.

Maar het regende de voorbije dagen afzeggingen. Onder anderen de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin, een van de voornaamste genodigden, liet weten dat hij niet zal deelnemen. Ook d Franse minister van Economie Bruno Le Maire, de Britse minister van Internationale Handel Liam Fox en de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra zegden al af. Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds, liet weten haar reis naar het Midden-Oosten, waarbij ze ook in Riyad aanwezig zou zijn, uit te stellen.

Uit de financiële wereld kwamen er annulaties van toplui van onder meer JPMorgan Chase, HSBC, MasterCard, BNP Paribas en de Londense beurs. Ook miljardair Richard Branson en de toplui van Ford, Uber en Viacom zakken niet naar Riyad af. Mediagroepen als CNN, Bloomberg, The Economist, The New York Times, CNBC en de Financial Times annuleerden hun deelname aan rondetafelgesprekken.

Op de website van de conferentie is de lijst van deelnemers al enkele dagen niet meer consulteerbaar. De organisatoren beloofden een geactualiseerde lijst te publiceren.

bron: Belga