200 miljoen euro schade door watersnood in Zuid-Frankrijk

200 miljoen euro schade door watersnood in Zuid-Frankrijk

Na de watersnood van een week geleden in het zuiden van Frankrijk met 14 doden ramen de verzekeringsmaatschappijen de schade imiddels op een bedrag van rond de 200 miljoen euro. De Franse president Emmanuel Macron garandeerde vandaag tijdens een bezoek aan het getroffen gebied de bevolking en gemeenten snelle en onbureaucratische hulp. Een hulpfonds van 80 miljoen euro zou daarbovenop extra steun moeten bieden aan andere dan de al 126 aangewezen gemeenten. Tijdens een toespraak voor de reddingsdiensten van de bijzonder hard getroffen gemeente Trèbes prees Macron de “buitengewone solidariteit” tussen hulpverleners en bevolking.

Een week geleden waren in de regio van de Zuid-Franse toeristische stad Carcassonne vele rivieren en beken buiten hun oevers getreden. Op veel plaatsen bereikte de door zware neerslag veroorzaakte overstromingen een peil van zeven meter boven het gemiddelde.

Het gaat er nu ook om lessen te trekken uit de de voorbije watersnood, zei Macron. Er moet meer geld gaan naar de bescherming van gebouwen in overstromingsgebieden. Ook moeten de weersvoorspellingen verbeteren. Ondanks een voorafgegeven waarschuwing hadden de overstromingen veel mensen letterlijk in hun slaap verrast.

bron: Belga