Vis eten zorgt ervoor dat je langer fit blijft

Foto Unsplash

Diëtisten promoten het eten van vis graag. Maar behalve een caloriearme en gezonde maaltijd, heeft het nog voordelen. Een studie van de Amerikaanse Tufts University heeft uitgewezen dat je door bepaalde vetzuren in vis langer gezond blijft. 

Wat hebben vis, noten en groene bladgroenten met elkaar gemeen? Ze bevatten hoge gehaltes aan omega 3-vetzuren. Volgens een studie in het wetenschappelijke BMJ-magazine kunnen deze vetzuren ervoor zorgen dat je langer gezond blijft. Volgens co-auteur en doctoraatsstudente Heidi Lai is het effect het grootst bij zeevruchten.

Onderzoeksperiode 

2.600 proefpersonen werden maar liefst vijfentwintig jaar lang gevolgd voor het onderzoek. In deze periode werden er bloedstalen afgenomen van de proefpersonen, die een gemiddelde leeftijd van 74 jaar hadden. Uit deze bloedanalyses werden de omega 3-vetzuren bekeken. Ook moesten ze een gedetailleerde vragenlijst invullen over hun voedingspatroon.

Na vijfentwintig jaar kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat slechts 11% van de proefpersonen kon bestempelt worden als ‘gezond ouder geworden persoon’. Vooral de rol van de vetzuren zou hier een grote invloed op hebben. Zij die veel vis aten, hadden 18% minder kans om ongezond te verouderen.