Ronde van Guangxi – Tom Van Damme: “Beslissing over nieuwe bondscoach valt over twee à drie weken”

De Koninklijke Belgische Wielerbond (KBWB) maakt zich sterk dat nog in november een beslissing zal vallen over de nieuwe bondscoach. “Ik zie ons over twee en ten laatste over drie weken tot een beslissing komen”, vertelde bondsvoorzitter Tom Van Damme zondag in de marge van het UCI-gala in het Chinese Guangxi. Tom Van Damme is momenteel aanwezig in de Ronde van Guangxi. “Er is geen haast bij de zoektocht naar een nieuwe bondscoach”, vertelde hij op het UCI-gala. “Al proberen we wel om vlug een oplossing te vinden voor de beloften omdat er toch veel voorbereidend werk is in de winter, voor de mannen elite is de zoektocht minder dwingend omdat de eerste belangrijke afspraak pas het EK wielrennen is, al neemt dat niet weg dat we er wel volop werk van maken. Ik maak me sterk dat we in de volgende twee à drie weken we tot een conclusie zullen komen. Er zijn heel wat kandidaturen binnengekomen, bij de bond of rechtstreeks bij mijzelf. Ik heb alles doorgegeven aan onze technische directeur Frederik Broché. Hij is nu volop bezig met het voeren van gesprekken en zal een voorstel doen. Daarna volgt een beslissing.”
Meer en meer wordt dus duidelijk dat wellicht voor de piste wordt gekozen om twee coaches aan te duiden, één voor de beloften en één voor de mannen elite. “Wel, Frederik zal met een aantal pistes naar voren komen: hetzij een beloftencoach alleen, misschien beide functies samen, misschien wordt een gedeelte van de oplossing intern aangereikt. Dat moet allemaal nog besproken en beslist worden. Maar een beslissing over het globale plaatje en de verdeling zal niet lang meer op zich laten wachten.”
“Kijk, ik ben heel dankbaar voor wat Kevin De Weert de voorbije jaren heeft betekend voor onze nationale ploeg. Ik heb geen kritiek op zijn vertrek. Hij heeft veel kansen gekregen om zich bij ons te bewijzen en ik kijk daar dankbaar op terug. We wisten dat de mogelijkheid bestond dat hij zou verdwijnen en we hadden er dan ook al over nagedacht hoe we dat vertrek zouden oplossen. Sven Vanthourenhout bijvoorbeeld heeft het heel goed gedaan met de beloften op het WK en het is nu aan de technische staf met Frederik op kop die moet nagaan hoe we verder gaan de komende jaren.”
Uit navraag bij enkele Belgische renners de voorbije weken heerst toch de bezorgdheid dat er liefst gekozen wordt voor ‘jong bloed’, iemand die nog met zijn voet in het wielrennen staat en voeling heeft met het wielrennen van vandaag. “Daar begeef ik me op het terrein van Frederik”, wilde Van Damme daar kort over kwijt. “Hij kent die boodschap perfect en zal daar ook rekening mee houden. Er zal nagedacht worden hoe we dit moeten aanpakken, maar ik denk dat er onder mijn impuls de voorbije jaren toch wel is gekozen voor verjonging bij de coaches. Ik sta daar nog altijd achter, wat niet wil zeggen dat een oudere coach zou uitgesloten zijn als piste, maar ik geloof wel in jonge krachten die zichzelf willen bewijzen en schwung en dynamiek kunnen brengen in de nationale ploeg.”

bron: Belga