Dood Saoedische journalist – Saoedische Buitenlandminister noemt dood Khashoggi een “enorme fout”

De dood van de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi was een “enorme fout” en de mensen die daar verantwoordelijk voor zijn, zullen zich moeten verantwoorden. Dat heeft de Adel al-Jubeir, de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, zondag verklaard in een interview met de Amerikaanse zender Fox News. De minister kon geen verklaring geven voor het verdwijnen Khashoggi’s lichaam. Al-Jubeir benadrukt dat niemand van de mensen die door Riyad verantwoordelijk worden geacht voor Khashoggi’s dood, banden heeft met de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman. “Deze operatie was een schurkenoperatie”, zo luidt de uitleg. Dit was een operatie waarbij individuen hun bevoegdheden en verantwoordelijkheden overschreden”, aldus de minister.
“Er is duidelijk een enorme fout begaan. En die fout werd nog erger gemaakt door een poging om dit te verbergen. Dat is onaanvaardbaar”, zo verklaarde al-Jubeir nog. Hij gaf geen bijkomende informatie over de manier waarop de journalist om het leven werd gebracht.
Dat het bijna drie weken duurde voordat Saoedi-Arabië met een uitleg op de proppen kwam, wordt dan weer toegeschreven aan de tegenstrijdige berichten die Riya ontving. “Er was ons verteld dat hij het consulaat had verlaten”, zegt hij. Pas toen dat werd tegengesproken zou Saoedi-Arabië een onderzoek hebben opgestart.
Volgens de minister weet Riyad ook niet wat er met het lichaam van Khashoggi gebeurde. Hij zegt dat dit momenteel samen met Turkije wordt onderzocht. Hij liet ook weten dat zijn regering “elke steen zal omdraaien” om alle feiten aan het licht te brengen en de verantwoordelijken voor de “aberratie” te bestraffen.

bron: Belga