Dood Saoedische journalist – Geen wapenexporten vanuit Duitsland naar Saoedi-Arabië

Dood Saoedische journalist - Geen wapenexporten vanuit Duitsland naar Saoedi-Arabië

Het is uitgesloten dat Duitsland in de huidige omstandigheden nog wapens gaat uitvoeren naar Saoedi-Arabië, zo heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zondagavond laten verstaan. Merkel reageert daarmee op de wereldwijd kritische onthaalde verklaring van Saoedi-Arabië over de dood van journalist Jamal Khashoggi. Het exporteren van Duitse wapens naar Riyad zal niet kunnen plaatsvinden “in de toestand waarin we ons momenteel bevinden”, zo liet Merkel na een bijeenkomst van het CDU-partijbestuur in Berlijn optekenen. Volgens Merkel moet eerst meer duidelijkheid komen over de omstandigheden van Khashoggi’s dood. Alle informatie ligt nog niet op tafel en de verantwoordelijken hebben zich nog niet moeten verantwoorden, zo benadrukte ze.
Merkel bevestigt daarmee de beleidslijn die eerder al door minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas was geopperd. Maas had zaterdag in een interview met de televisiezender ARD gezegd dat hij zich niet kan inbeelden dat nieuwe wapenleveringen naar Saoedi-Arabië zouden goedgekeurd worden zolang de vragen over dood van de journalist onbeantwoord blijven.
Het exporteren van wapens naar Saoedi-Arabië vormt in Duitsland al langer het onderwerp van debat, onder meer als gevolg van de Saoedische betrokkenheid bij de burgeroorlog in Jemen. De huidige regering had daarom nog geen nieuwe afspraken gemaakt over leveringen aan Saoedi-Arabië. Maar deals die eerder al in gang waren gezet, konden wel gewoon doorgaan.

bron: Belga