Gouden Spike - Koen Naert: "Bekendheid is heel erg wennen voor een bescheiden West-Vlaming"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Koen Naert nam zaterdag in Sint-Truiden zijn eerste Gouden Spike in ontvangst. Voor de Europese kampioen marathon blijft het wennen aan zijn nieuwe status. "Leuk dat de afstandslopers nog eens bovenaan staan met Bashir Abdi en ik op twee en één", stak Naert van wal op Stayen. "We zijn het afstandslopen weer op de kaart aan het zetten, met ook nog heel wat andere sterke prestaties in Berlijn van onder meer Isaac Kimeli en Soufiane Bouchikhi." Verrast kon Naert met deze bekroning na zijn Europese marathontitel moeilijk zijn. "Presteren op het EK heb je in de hand, maar een verkiezing als deze niet. Ik heb er dus niet van wakker gelegen, maar ik ben wel ongelofelijk fier dat mijn prestatie op deze manier beloond wordt. Ik wilde ooit in mijn carrière één spike, het mocht zelfs een bronzen of een zilveren zijn, maar hier sta ik nu met de mooiste kleur."

De bekendheid die bij zijn nieuwe status komt kijken, is voor Naert nog wat aanpassen. "De eerste weken na het EK waren heel druk. Ik ging met mijn zoontje naar het Boudewijnpark en heel veel mensen wilden met mij op de foto. Dat was heel erg wennen als bescheiden West-Vlaming. De randactiviteiten kwamen op de eerste plaats. Dat heb ik op een bepaald moment een halt moeten toeroepen, omdat ik wilde trainen. Nu nog altijd moet ik aan rust inboeten door allerlei activiteiten, maar ik wil een ambassadeur zijn voor de sport, dus is het nog even op de tanden bijten. Vanaf januari ga ik weer in mijn cocon en is het alleen nog trainen en rusten in functie van de marathon van Rotterdam in april."

De planning voor 2019 is dus opgemaakt, en daarin is naar alle waarschijnlijkheid geen plaats voor het WK in Doha. "Het WK volgend jaar in Qatar laat ik voor 99 procent zeker schieten. Ik sta er niet achter dat het WK daar doorgaat, dat het pas in oktober valt én dat de marathon er pas om middernacht van start gaat. We zijn geen circusapen."

bron: Belga