"Goed dat Het Laatste Nieuws zelf de oefening maakt"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Pol Deltour, de nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, juicht de beslissing van Het Laatste Nieuws om voetbaljournalist Stephan Keygnaert even afstand te laten nemen van de voetbalwereld toe. "Het is veel beter dat je zelf die oefening maakt dan dat justitie ze maakt", reageert hij vandaag. In de nasleep het fraudeonderzoek naar het Belgische voetbal staken een aantal insinuaties de kop op, zo meldde de persdienst van Medialaan en De Persgroep, uitgever van Het Laatste Nieuws, vrijdagavond.

De hoofdredactie wil van de time-out van Keygnaert gebruikmaken om te bekijken of deontologisch alles correct verlopen is. Ze benadrukte daarbij dat er geen aanwijzingen zijn van strafrechtelijke inbreuken.

Dat de krant zelf de oefening maakt is zeer goed, vindt Deltour. "Het is goed om te onderzoeken in hoeverre de chef voetbal te dicht bij zijn onderwerp zit om nog onafhankelijk te kunnen berichten. Wat de uitkomst zal zijn, moet de hoofdredactie uitmaken."

Het is beter zelf de oefening te maken dan dat justitie dat doet, aldus Deltour, verwijzend naar het onderzoek dat gevoerd wordt naar de voetbaljournalisten Frank Dekeyser (HLN), Stijn Joris (HLN) en David Van den Broeck (Mediahuis). De secretaris vindt het beangstigend dat justitie daarbij juridische kwalificaties als private corruptie gaat toepassen op de beroepsethiek van journalisten. "Ze zijn gaan eten met Dejan Veljkovic, maar welke journalist doet dat niet?", vraagt Deltour zich af. Als ze in ruil daarvoor een primeur kregen is dat volgens hem nog geen private corruptie. "Dan denk ik dat je driekwart van de journalisten in de bak moet gooien."

Volgens Deltour blijkt uit het dossier ook dat de journalisten telefoons gehad hebben van de makelaar om de score van scheidsrechter Bart Vertenten op te trekken, maar blijkt ook dat ze daar niet op ingingen.

bron: Belga