Slaagpercentage theoretisch rijexamen sterk gedaald

Slaagpercentage theoretisch rijexamen sterk gedaald

Het gemiddelde slaagpercentage voor het theoretisch rijexamen in Vlaanderen is de voorbije drie jaar sterk gedaald, van 62 tot 41 procent. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Geen slechte evolutie”, benadrukt Parys. “We hebben de lat van het examen hoger gelegd om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.” In juni 2017 werd het theoretisch rijexamen hervormd. De vragen zijn niet moeilijker en ook het slaagcijfer van 41 op 50 is hetzelfde gebleven, maar zware fouten tellen nu zwaarder door. Het slaagpercentage is de voorbije drie jaar dan ook gedaald. In 2015 slaagde gemiddeld nog 62 procent van de deelnemers voor een theoretisch rijexamen, vandaag is dat 41 procent.

“Niet noodzakelijk een negatieve evolutie”, zegt Parys. Want “we hebben de lat van het examen hoger gelegd om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Minister Weyts wil op die manier aspirant-chauffeurs beter voorbereiden om de risico’s van het verkeer beter te kunnen inschatten.”

Bovendien heeft ook de aanpak van fraude wellicht een mogelijk effect op de cijfers, zegt het N-VA-parlementslid. “De minister heeft de afgelopen maanden ook een aantal organisaties laten opsporen – onder andere in Deurne – die ervoor zorgden dat kandidaat-chauffeurs slaagden voor het theoretische rijexamen zonder de leerstof echt onder de knie te hebben. Dat zorgt uiteraard voor levensgevaarlijke situaties en dus is het aantal mogelijke vragen verhoogd, worden ze steeds anders gesteld en constant afgewisseld”, klinkt het.

Begin volgend jaar komt er wel een online leerplatform voor het theoretisch rijexamen, zodat kandidaten zich beter kunnen voorbereiden.

bron: Belga