Klimaatverandering bedreigt niet alleen Venetië

door
Belga
Leestijd 2 min.

Niet alleen Venetië staat op zinken. Ook andere door Unesco tot cultureel erfgoed uitgeroepen sites als de patriarchale basiliek van Aquilea, de oude Libanese havenstad Tyrus en de Turkse kuststad Efeze in Klein-Azië dreigen het slachtoffer te worden van de stijging van het zeewater door de opwarming van het klimaat. Dat blijkt uit een studie van de Duitse universiteit van Kiel en de universiteit van het Engelse Southampton, die in het jongste nummer van het vakblad Nature Communications is afgedrukt. In de studie wordt van deze cultuurschatten rond de Middellandse Zee een index opgesteld in functie van hun blootstelling aan de risico's van de globale opwarming tussen nu en het einde van deze eeuw.

De indices voorspellen weinig goeds, vooral voor Italië: Venetië en haar lagune en de Renaissancesteden Ferrara en Aquilea vormen de top drie van de meest bedreigde cultuurplaatsen. Alle drie de steden liggen aan de oevers van de Adriatische Zee, waar de stijging van de zeespiegel uitzonderlijk hoog is. Dat Venetië ooit kopje onder zou gaan, was al langer bekend. Per eeuw zakte de Dogestad 10 centimeter dieper in haar lagune door het uitbreiden van de delta en de samendrukking van sedimenten. Maar in de 20e eeuw zakte Venetië een extra 10 tot 13 centimeter verder weg door de industrie, die het water deed samentrekken in de bodemlaag.

De archeologische resten van Tyrus, het archeologische ensemble van het Spaanse Tarragone en het Turkse Efeze worden vooral bedreigd door erosie van de kust.

Volgens de studie dreigen 37 sites in de loop van de eeuw overstroomd te raken en worden er 42 bedreigd door erosie. Slechts twee sites in de regio hoeven deze eeuw niets te vrezen: de medina (het oudste stadsdeel) van Tunis en het archeologische gebied van Xanthos-Letoon in Turkije.

De studie benadrukt dat, op een zeldzame uitzondering na, die bedreigde monumenten niet gered kunnen worden door ze te verplaatsen.

Bron: Belga