Italië verbiedt plastic bekers en borden vanaf 2020

Italië is van plan plastic bekers, borden en bestek en ander wegwerpplastic te verbieden vanaf januari 2020, zo heeft minister van Milieu Sergio Costa vandaag in een interview gezegd. Het verbod, geïnspireerd op voorstellen van de Europese Commissie die nog niet goedgekeurd zijn, zou ook van toepassing zijn op dingen als rietjes, ballonstaafjes en roerstokjes. “Mijn doel is de ecosystemen van de zee zoveel mogelijk schoon te maken”, zei Costa aan de Italiaanse krant La Repubblica. “Om dit te doen, moeten we eerst de impact inperken van een aantal plastic producten voor eenmalig gebruik”, voegde hij eraan toe.

In mei riep de Europese Commissie op tot een verbod op wegwerpplastic in de hele Europese Unie, zeggend dat meer dan 80 procent van het afval in zee plastic was.

Costa zei dat vissersboten vanaf 2020 geen afval meer mogen teruggooien in zee dat ze in hun visnetten ophalen. En cosmetica met microplastics zullen ook verboden worden. Microplastics zijn zo klein dat ze niet door waterzuiveringsinstallaties uit het water kunnen worden gefilterd.

De maatregelen zullen worden ingevoerd met een wet die bijna klaar is, aldus de minister. De wet moet nog door de regering en het parlement worden goedgekeurd.

Bron: Belga