Congo-expert Kris Berwouts opgepakt in Congo

door
Belga
Leestijd 2 min.

Toen Congo-expert Kris Berwouts een kleine twee weken geleden naar Congo afreisde, kwam hij vier dagen in de handen van de Congolese veiligheidsdiensten terecht. Het relaas van de feiten is vandaag te lezen op de website van MO* Magazine, waarin Berwouts spreekt van een poging om hem te neutraliseren als onafhankelijke analist. Berwouts werd in september 2017 om onduidelijke redenen uitgewezen in Congo. Een jaar later kon hij een nieuw visum krijgen, maar toen hij op zondag 7 oktober landde op de luchthaven van Kinshasa werd hij onmiddellijk door de autoriteiten tegengehouden.

Van de luchthaven werd hij naar het hoofdkwartier van de Direction Générale de Migration (DGM) gebracht. Het leek erop dat hij de nacht in detentie zou moeten doorbrengen, maar uiteindelijk kon hij dat doen in een hotel. De organisatoren van de vormingsessie die hij eigenlijk in Congo kwam geven, hadden dat voor hem gereserveerd.

Maandagochtend werd hij door de veiligheidsdienst van de Belgische ambassade teruggebracht naar het DGM-hoofdkwartier. Hoewel hem verteld werd dat er niet echt een probleem was met zijn visum, bracht hij er de hele dag door. Slapen deed hij opnieuw in het hotel, waar hij pas om 21 uur zijn eerste maaltijd sinds zijn ontbijt at.

Ook dinsdagochtend ging het eerst weer richting DGM-hoofdkwartier, en daarna volgde een andere plek. Volgens Berwouts was het vermoedelijk het hoofdkwartier van de Agence Nationale de Renseignements, de Congolese inlichtingendienst. Daar werd zijn arrestatie geformaliseerd en werd hij verhoord. Ze vroegen hem over zijn contacten in het Congolese politieke landschap, en hij moest ook zeggen waarom hij dacht dat hij zomaar kon terugkomen.

De nacht moest hij deze keer wel in detentie doorbrengen in de ANR-gebouwen, waar hij matras en muskietennet deelde met twee Chinese jongemannen. Woensdagmiddag werd hij, zonder zijn telefoon, op een vliegtuig van Ethiopian Airlines naar België gezet. Maar niet vooraleer hij documenten ondertekend had waarin stond dat hij persona non grata is in Congo. Bij aankomst in Brussel werd hij door de Belgische autoriteiten zonder verhoor vrijgelaten.

"Wat me overkwam, was een tamelijk effectieve poging om me te neutraliseren als onafhankelijke analist met als enige ambitie via een kritische en constructieve analyse elementen aan te leveren om het Congo-debat te objectiveren. Maar blijkbaar is dit vandaag niet mogelijk in de Democratische Republiek Congo", aldus Berwouts.

bron: Belga