Helft van nieuwe gitaarspelers is een vrouw

Helft van nieuwe gitaarspelers is een vrouw
AFP / S. Cordeiro

De helft van de mensen in Amerika en Groot-Brittannië die besluiten om gitaar te leren spelen, zijn vrouwen. Dat blijkt uit een studie van het bekende gitaarmerk Fender. “We dachten eerst dat het ging om een Taylor Swift-effect, maar het is meer dan dat”, aldus de onderzoekers.

De toekomst is aan de vrouwen, en dat geldt des te meer voor de muziekwereld. Uit een onderzoek van de Amerikaanse gitaarbouwer Fender blijkt dat de helft van de mensen die gitaar leren spelen, vrouwen zijn. De onderzoekers kwamen zowel in de Verenigde Staten als in Groot-Brittannië tot hetzelfde resultaat. De studie bevestigt ook de bevindingen van een gelijkaardige enquête die drie jaar geleden door het bedrijf werd uitgevoerd. Dat wijst op een trend.

“Mura Masa en Ed Sheeran veranderen de manier waarop we spelen”

“Gitaarspelers groeien tegenwoordig op in een andere culturele context en een ander landschap van populaire muziek. Artiesten zoals Mura Masa, Grimes en Ed Sheeran veranderen de manier waarop het instrument gebruikt wordt”, zegt CEO Andy Mooney aan Rolling Stone. Na de vorige studie besloot Fender al om gitaren op de markt te brengen die meer gericht waren op millennials. Het baseerde zich daarvoor op groepen zoals Warpaint en Bully.

“Eerst heersde er bij een aantal mensen het geloof dat het om een Taylor Swift-effect ging, maar de feiten bewijzen het tegendeel. Taylor heeft nog nooit zo weinig gitaar gespeeld als nu en nog steeds zorgen vrouwen voor 50% van de verkoop van nieuwe gitaren. Dus het fenomeen heeft tractie gekregen en het komt wereldwijd voor.”