Verkiezingen18 – Tongeren.nu start coalitiegesprekken op

Tongeren.nu, de stadslijst van Open Vld en CD&V, heeft woensdag de gesprekken voor een coalitie in de oudste stad van België opgestart. De mogelijke coalitiepartners zijn Groen, N-VA en huidig coalitiepartner sp.a. Tongeren is een van de laatste steden en gemeenten in Limburg waar nog geen coalitie gevormd is. Tongeren.nu, de stadslijst tussen Open Vld en CD&V, werd er de grootste met 39,6 procent, goed voor 14 op 31 zetels. Daarmee behoudt de lijst evenveel zetels als in 2012. Huidig coalitiepartner sp.a bleef ook status quo met 9 zetels. N-VA daalde van 6 naar 4 zetels, terwijl Groen en Vlaams Belang allebei verdubbelden naar 2 zetels.
Patrick Dewael (Open Vld) en An Christiaens (CD&V) hebben de coalitiegesprekken opgestart, waarna ze zich zullen beraden over verdere stappen. “Tongeren.nu heeft vandaag als leidende politieke formatie in Tongeren gesprekken gevoerd met de drie democratische politieke fracties, zijnde Groen, N-VA en sp.a”, stellen beide partijen in een persmededeling. Met Groen zou Tongeren.nu wel een erg nipte meerderheid hebben. Daarentegen zou de lijst met huidig coalitiepartner sp.a een zeer ruime meerderheid vormen. “Er werd gepeild naar de beleidsintenties van elke partij met het oog op de vorming van een stabiele en ambitieuze coalitie die staat voor een positief project voor Tongeren”, klinkt het verder.
Patrick Dewael (Open Vld) is sinds 1995 – al dan niet titelvoerend – burgemeester van Tongeren, maar het is nog niet duidelijk of hij dat ook zal blijven. Het aandeel van CD&V in Tongeren.nu is immers gestegen, aangezien de christendemocraten 8 van de 14 verkozenen van de lijst leveren. Dewael nam met 3.019 voorkeurstemmen wel ruim de maat van Christiaens, die 2.307 naamstemmen behaalde.

bron: Belga