Verkiezingen18 - Lummen: CD&V vraagt, ondanks verkiezingsoverwinning, hertelling

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Lummense CD&V gaat een klacht indienen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Burgemeester Luc Wouters (CD&V) heeft al een coalitie met N-VA gevormd, maar wil de CD&V-naamstemmen van een Melderts stembureau herteld zien. Dat schrijft Het Belang van Limburg, en wordt door burgemeester Luc Wouters aan Belga bevestigd. De naamstemmen van de CD&V-kandidaten in stembureau 11 in Meldert zouden niet meegeteld zijn, waardoor de 23 christendemocraten minder goed scoorden. Bij de andere partijen zouden de uitslagen wel correct zijn, terwijl ook de zetelverdeling zou kloppen. "We zijn ervan overtuigd dat de voorkeurstemmen van onze 23 kandidaten in Meldert niet zijn bijgeteld. Volgens informatie van getuigen is er een menselijke fout gebeurd, waarbij werd vergeten de voorkeurstemmen van onze kandidaten bij te tellen", legt burgemeester Luc Wouters (CD&V) uit.

Wouters haalde met CD&V nochtans 12 van de 23 zetels binnen en koos ervoor om zijn huidige coalitiepartner sp.a in te ruilen voor N-VA. De naamstemmen zijn dan ook vooral van belang voor de verhoudingen binnen de Lummense CD&V. "We hebben uiteraard een absolute meerderheid, dus op dat vlak klinkt het misschien verrassend. De zetelverdeling komt wel overeen en gelukkig blijven de 12 mensen die verkozen zijn dezelfde mensen, maar de interne rangorde gaat wel verschillen", zegt Wouters.

De Lummense burgemeester haalt het voorbeeld van uittredend schepen Betty Luyten aan. "Het is toch wel heel opvallend en onbegrijpelijk dat zij onze laatste verkozene was, want ze heeft zich enorm ingezet", stelt Wouters. "Als die stemmen meetellen, eindigt ze op 603 in plaats van 419 stemmen, wat op dat vlak realistischer is."

CD&V zal vrijdag de brief naar de Raad voor Verkiezingsbetwistingen opsturen, maar er zit voor de partij geen tijdsdruk op. "We hebben voor elke stem gewerkt en campagne gevoerd, dus we vragen een correcte weergave en dat de voorkeurstemmen van stembureau 11 in Meldert ook bijgevoegd worden. Het is belangrijk voor de kandidaten dat ze de stemmen krijgen die ze van de kiezers hebben gekregen", besluit Wouters.

bron: Belga