Sinds begin zomer “uitzonderlijke toename aantal kabeldiefstallen”

Sinds begin zomer "uitzonderlijke toename aantal kabeldiefstallen"

Sinds het begin van de zomer hebben de technische ploegen van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel te maken gekregen met “een uitzonderlijke toename sinds 2012 van het aantal kabeldiefstallen”. In september alleen al ging het om 55 feiten, op een totaal van 178 van januari tot eind september dit jaar. Dat meldt Infrabel. De kabeldiefstallen veroorzaakten in september dagelijks gemiddeld ongeveer 6 uur vertraging op het volledige Belgische spoornet, stelt Infrabel. “De technische en juridische diensten van Infrabel zijn nu bezig met het bepalen van de precieze geleden schade, die ongetwijfeld meer dan 3 miljoen euro zal bedragen”, klinkt het. “Namens de belastingbetaler wordt alles in het werk gesteld om dit geld, onder andere via een burgerlijke partijstelling, terug te vorderen.”

De spoorinfrastructuurbeheerder is dan ook opgelucht dat een onderzoekrechter in Luik gisterenavond de aanhouding van acht personen heeft bevestigd in een onderzoek naar kabeldiefstallen. “Deze personen worden ervan verdacht de daders of mededaders te zijn van een groot aantal kabeldiefstallen die de voorbije maanden werden gepleegd op het Belgische spoorwegnet”, aldus Infrabel.In naam van het personeel en de treinreizigers bedankt de spoorinfrastructuurbeheerder de Luikse magistraten en de federale politie van Luik. De aanhoudingen geven volgens Infrabel “een heel sterk signaal dat de strijd tegen dit soort van criminaliteit een echte prioriteit is”.

De infrastructuurbeheerder zegt ook te hopen dat de aanhoudingen een einde zullen maken aan de diefstallen en vernielingen, die de afgelopen weken vooral plaatsvonden in de regio rond Luik en de as Leuven-Luik. “Infrabel hoopt eveneens dat de opgelegde straffen door de justitie een afschrikkend effect hebben bij eventuele navolgers van de bende die nu onschadelijk is gemaakt”, klinkt het nog.

bron: Belga