Europese Commissie heeft nog geen beslissing genomen

De Europese Commissie heeft nog geen beslissing genomen over de Belgische ontwerpbegroting voor volgend jaar. Dat heeft een woordvoerster van de Commissie vandaag beklemtoond. “Er is nog over geen enkele begroting een beslissing genomen. Het is niet waar dat er een brief is gestuurd naar België”, stelde woordvoerster Natasha Bertaud. “Er is een vaste procedure voor alle lidstaten en een tijdskader om de begrotingsplannen te beoordelen en de Commissie zal zich daaraan houden.”

De Commissie beoordeelt momenteel de nationale ontwerpbegrotingen voor 2019 die de eurolanden begin deze week hebben ingediend. Tegen eind november velt de Commissie haar eindoordeel, maar ze kan binnen zeven dagen na de indiening al meer toelichting vragen aan lidstaten waarvan ze zou kunnen vermoeden dat hun begrotingsplannen niet overeenstemmen met de Europese begrotingsafspraken.

De krant De Tijd berichtte vandaag dat de Commissie België “eerstdaags” een brief zal sturen met een verzoek om commentaar bij de ontwerpbegroting. Het structurele tekort zou slechts met 0,2 procent dalen, terwijl de Europese regels een inspanning van 0,6 procent voorzien. De regering vraagt de toepassing van een flexibiliteitsclausule die lichte afwijkingen van het traject toestaat als er voldoende structurele hervormingen worden doorgevoerd.

bron: Belga