Engie wil nucleaire reactoren "zo snel mogelijk" heropstarten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Franse energiegroep Engie hoopt zijn nucleaire reactoren in België "zo snel mogelijk" opnieuw op te starten en er tegen het eind van het jaar vijf in werking te hebben. Dat heeft adjunct algemeen directeur Pierre Mongin vandaag te kennen gegeven. De huidige situatie toont volgens Mongin "de fragiliteit van het Belgische systeem". Momenteel is enkel de reactor Doel 3 in werking, op de zeven reactoren die Engie Electrabel uitbaat in België, waardoor er gevreesd wordt voor bevoorradingsproblemen. De andere reactoren zouden vanaf 17 november geleidelijk aan heropgestart worden. "Normaal gezien zouden we aan het eind van het jaar de 4 reactoren van Doel en Tihange 1 draaiend moeten hebben", of vijf in totaal, aldus Mongin.

De reactoren zijn stilgelegd nadat betondegradatie vastgesteld werd in bepaalde lokalen van een bijgebouw van de kernreactoren. Ook werden er onregelmatigheden vastgesteld aan de wapening van het beton op bepaalde sites.

"Het gaat in alle gevallen om technisch perfect beheersbare zaken, die volledig geëvalueerd zijn en waarvoor de remedie gekend is (we gaan zowat overal de daken vernieuwen). Het enige probleem is de tijdelijke onbeschikbaarheid op een moment waarop er normaal gezien niet stilgelegd wordt", aldus Mongin. "Deze situatie toont de fragiliteit van het Belgische systeem", voegt hij eraan toe.

Engie benadrukt ook dat er in totaal 750 MW andere productiecapaciteit beschikbaar gemaakt is door het bedrijf en andere actoren, met name gascentrales, ondanks twijfels in België over dat cijfer.

"We voelen ons solidair rond de bevoorradingszekerheid, ook al zijn wij juridisch in geen geval verantwoordelijk", aldus Mongin. België kan zich ook richten tot invoer van elektriciteit uit Duitsland (via Nederland), Frankrijk en Luxemburg.

bron: Belga