Chefs van de politie en inlichtingendiensten van Kandahar gedood door de taliban

Verschillende mensen werden gedood en meerdere anderen verwond toen vandaag een lijfwacht het vuur opende in het gouverneurspaleis van de provincie Kandahar, waar een veiligheidsvergadering met topfunctionarissen plaatsvond. Aan de vergadering namen onder anderen de nieuwe bevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Afghanistan, generaal Scott Austin Miller, en de beruchte politiechef van de provincie Kandahar, generaal Abdul Raziq, deel. Generaal Miller bleef na het “intra-Afghaanse incident” ongedeerd, verklaarde de woordvoerder van de NAVO-opleidingsmissie Resolute Support, Knut Peters, in een mededeling. Over twee dagen worden in Afghanistan parlementsverkiezingen gehouden. Naar verluidt zouden bij het vuurgevecht politiechef Raziq, en de chef van de inlichtingendienst van Kandahar, Abdul Momin, gedood zijn. De gouverneur van Kandahar, Zulmai Wesa, zou schotwonden hebben opgelopen. Volgens de eerste informatie werd de bodyguard gedood.

De taliban eiste via WhatsApp de aanslag op. Doel van de aanval zouden Raziq en NAVO-generaal Miller geweest zijn.

Volgens Resolute Support-woordvoerder Peters liepen twee Amerikanen in het kruisvuur verwondingen op. Ze zijn in veiligheid gebracht en worden verzorgd. Het is niet duidelijk of het om Amerikaanse militairen of burgers ging. Volgens Peters is het gouverneurspaleis ondertussen hermetisch afgesloten.

Raziq, een vijand van de taliban en verdacht van folterpratijken, is politiechef van Kandahar. Hij was eerder commandant van de grenspolitie in Spin Boldak, zijn thuisdistrict dat grenst aan Pakistan en een van de belangrijkste plaatsen tussen beide landen is. De VN-commissie tegen foltering verklaarde in 2017 dat Raziq vervolgd zou moeten worden wegens beschuldigingen van foltering en gedwongen verdwijningen, beschuldigingen die Raziq altijd heeft ontkend.

bron: Belga