“Belgische begroting stelt geen probleem”

Belgische begroting stelt geen probleem

De Belgische begroting voor 2019 stelt volgens Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker geen probleem. Dat heeft hij vandaag gezegd na afloop van de Europese top. Wel kondigde hij aan dat de Commissie “enkele bijkomende vragen” zal voorleggen aan de regering. Eerder op de dag luidde het dat de Commissie een brief voorbereidt waarmee ze de federale regering om bijkomende uitleg wil vragen over de begroting. Ons land roept de flexibiliteitsclausule in die voorzien is in de Europese begrotingsregels en de Commissie zou daar meer uitleg bij vragen. Een woordvoerster benadrukte dat er over geen enkele nationale begroting, die stuk voor stuk aan de Commissie moeten worden voorgelegd, al een beslissing is genomen. Het klopt niet dat er al een brief naar België zou zijn verstuurd.

Nu zegt Commissiewoordvoerder Jean-Claude Juncker dat hij niet van plan is de begroting die België enkele dagen geleden indiende, af te wijzen. “De Belgische begroting stelt geen enorm probleem. Zelfs geen groot probleem. Zelfs geen probleem. We hebben alleen maar enkele bijkomende vragen voor de regering”, zei hij. Dat heeft Juncker gisteravond ook al aan premier Charles Michel gezegd.

“Iedereen die zich deze ochtend vanuit een haast onbegrijpelijke opwinding met België bezig heeft gehouden, ministers inbegrepen, windt zich op over zaken die geen opwinding verdienen”, zei Juncker grappend. “Je moet je opwinding altijd onder controle houden.”

bron: Belga