Amnesty klaagt in nieuw rapport “excessief en dodelijk geweld” in Nicaragua aan

Amnesty klaagt in nieuw rapport "excessief en dodelijk geweld" in Nicaragua aan

In Nicaragua heeft de regering van president Daniel Ortega sinds juni haar repressieve beleid nog opgevoerd. Dat zegt Amnesty International donderdag in een nieuw rapport, exact zes maanden na het uitbreken van de onrust. De ngo spreekt van buitengerechtelijke executies, foltering en willekeurige arrestaties, waarmee de regering “de protesten neer wil slaan en iedereen wil straffen die eraan deelneemt”. Al sinds 18 april vinden in Nicaragua aanhoudende protesten plaats, aanvankelijk tegen aangekondigde sociale hervormingen, maar al snel om het aftreden te eisen van Ortega, die ervan wordt beschuldigd het land als een dictatuur te leiden. De betogers worden hard aangepakt door de ordediensten en aanhangers van het staatshoofd.

Het nieuwe rapport van Amnesty documenteert “ernstige mensenrechtenschendingen en misdaden tegen het internationale recht” die door de Nicaraguaanse autoriteiten tussen 30 mei en 18 september zijn begaan. Eind mei publiceerde de ngo al een eerste verslag over de Nicaraguaanse crisis. Sindsdien is de situatie nog niet verbeterd. Integendeel: “de regering heeft bewust haar dodelijke repressiebeleid gehandhaafd en nog opgevoerd”, luidt het. “President Ortega en vicepresident Murillo sturen deze strategie aan.”

Tussen april en eind augustus werden volgens Amnesty minstens 322 mensen gedood bij de protesten, terwijl meer dan 2.000 mensen gewond raakten. De meeste slachtoffers werden gemaakt door politieagenten of regeringsgezinde groeperingen, luidt het.

In het rapport wordt ook gewag gemaakt van zes mogelijke gevallen van buitengerechtelijke executies, onder wie een agent die ontslag wilde nemen en van wie de dood later door de overheid werd toegeschreven aan betogers. Daarnaast verzamelde Amnesty ook bewijzen van willekeurige arrestaties, schendingen van de eerlijke procesgang en foltering.

bron: Belga