Wall Street boekt stevige winsten

De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag flink in de plus. Een stroom positieve bedrijfsresultaten van onder meer de banken Morgan Stanley en Goldman Sachs en van medisch bedrijf Johnson & Johnson (J&J) waren goed voor het beleggersvertrouwen. Supermarktketen Walmart sneed daarnaast in zijn verwachtingen.
De Dow-Jonesindex sloot 2,2 procent hoger op 25.798,42 punten. De brede S&P 500 ging eveneens 2,2 procent omhoog tot 2.809,92 punten en techbeurs Nasdaq kreeg er 2,9 procent bij tot 7.645,49 punten. Het gaat om de grootste koerswinst sinds maart van dit jaar.
Morgan Stanley (+5,7 procent) en sectorgenoot Goldman Sachs (+3 procent) wonnen flink terrein. Morgan Stanley deed het onder meer goed met de handel in aandelen, vermogensbeheer en het begeleiden van beursgangen. Goldman Sachs verdiende vooral bij de zakenbankactiviteiten meer.
Johnson & Jonson boekte in het derde kwartaal meer winst op een hogere omzet en verhoogde zijn verwachtingen voor het hele jaar. Het aandeel ging 2 procent omhoog.
Zelfs Walmart werd 2,1 procent hoger gezet ondanks een winstwaarschuwing. Het winkelconcern nam in mei van dit jaar een meerderheidsbelang in het Indiase e-commerce-bedrijf Flipkart voor een bedrag van 16 miljard dollar. De investeringskosten voor Flipkart vallen hoger uit dan voorzien en zorgen voor een lagere winst in 2019. Ook in 2020 wordt de winst nog aangetast.
Tesla ging 6,6 procent omhoog nadat een schikking tussen de maker van elektrische auto’s, topman Elon Musk en beurswaakhond SEC was goedgekeurd door een Amerikaanse rechter. Musk beloofde binnen 45 dagen op te stappen als voorzitter van Tesla en een boete van 20 miljoen dollar te betalen. Hij blijft wel topman.
Google maakte bekend zijn beleid voor besturingssysteem Android in Europa aan te passen. Dat doet het techbedrijf om aan eisen van de Europese Commissie te voldoen. Google-moeder Alphabet steeg 2,8 procent.
De euro was dinsdagavond 1,1579 dollar waard, tegen 1,1591 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 71,90 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder tot 81,34 dollar per vat.

Bron: Belga