Uitbarsting Vesuvius mogelijk later dan gedacht na vondst in Pompeii

Uitbarsting Vesuvius mogelijk later dan gedacht na vondst in Pompeii
Uitbarsting Vesuvius mogelijk later dan gedacht na vondst in Pompeii

De uitbarsting van de Vesuvius is mogelijk later gebeurd dan tot dusver gedacht en zou de Romeinse stad Pompeii dan ook op een later tijdstip hebben bedolven. De eruptie van de vulkaan bij Napels zou pas in oktober 79 na Christus hebben plaatsgevonden, twee maanden later dan tot nog toe werd aangenomen. Dat blijkt uit inscripties die pas werden ontdekt op de archeologische site van Pompeï, zei algemeen directeur Massimo Osanna. Er was altijd van uitgegaan dat de vulkaan op 24 augustus onder andere de steden Pompeii en Herculaneum had herleid tot puin en as. Bij opgravingen in een woning is nu een inscriptie in houtskool ontdekt. De tekst staat op een muur van de woning en kan afkomstig zijn van een bouwvakker, die bezig was met de renovatie in de periode van de uitbarsting tweeduizend jaar geleden, schreef Osanna op Instagram. De inscriptie verwijst naar de ’16e dag voor november’, wat in onze tijdrekening 17 oktober is. De eruptie zou dan een week later kunnen zijn gebeurd, op 24 oktober en niet op 24 augustus, verklaarde een woordvoerster van de site vandaag.

De Italiaanse minister van Cultuur Alberto Bonisoli sprak gisteren van een “buitengewone ontdekking”. De vorige datum was gebaseerd op een brief van de Romeinse senator Plinius de Jongere, die de dag van de uitbarsting in augustus had gedateerd. “Het is mogelijk dat een letterkundige in de Middeleeuwen de transcriptie niet getrouw heeft weergegeven”, citeerden de Italiaanse media Bonisoli. “Daarom hebben we zo lang geloofd, dat de eruptie in augustus was. Vandaag herschrijven we de geschiedenis”.  

Er bestond al langer twijfel over het juiste tijdstip van de uitbarsting, steeds weer werd oktober als de echte maand van de uitbarsting naar voor geschoven.

Pompeii is een van de beroemdste archeologische sites ter wereld en behoort ook tot een van de meestbezochte trekpleisters in Italië.

Bron: Belga