“Saoedische journalist Khashoggi onthoofd”

Saoedische journalist Khashoggi onthoofd

De Saoedische journalist Jamal Khashoggi is in het consulaat van zijn land gefolterd en vervolgens “onthoofd”. Dat schrijft het Turkse dagblad Yeni Safak, dat audio-opnames van de feiten heeft kunnen beluisteren. Op 2 oktober ging de journalist, die kritisch is voor Riyad, naar het Saoedische consulaat in Istanboel om de nodige administratieve stappen te zetten voor zijn huwelijk. Sindsdien geeft hij geen teken van leven meer.

Yeni Safak had naar verluidt toegang tot audio-opnames van wat er zich op het consulaat heeft afgespeeld, maar zegt niet hoe het die opnames in handen heeft gekregen. Daaruit zou blijken dat Khashoggi tijdens een verhoor is gefolterd en dat zijn vingers zijn afgesneden door Saoedische agenten. Vervolgens is de man volgens het regeringsgezinde Turkse dagblad “onthoofd”.

Ankara heeft Riyad ervan al beschuldigd de journalist te hebben vermoord door een speciaal team te sturen naar Turkije, maar de Saoedische autoriteiten ontkennen dat.

Verschillende media, waaronder de Washington Post waarvoor Khashoggi schreef, hadden al bericht over het bestaan van de audio- en video-opnames die zouden bewijzen dat de journalist werd “ondervraagd, gemarteld en vervolgens gedood” in het consulaat. Maar het is de eerste keer dat een Turks medium zegt toegang te hebben tot de opnames.

Volgens Yeni Safak is de Saoedische consul Mohammad Al-Otaibi te horen in de opnames. Hij zou gezegd hebben: “doe dat buiten, jullie gaan me in de problemen brengen”. Waarop een niet-geïdentificeerd individu antwoordt: “als je wil leven wanneer je terugkeert naar Saoedi-Arabië, zwijg dan”. Al-Otaibi heeft gisteren Istanboel verlaten.

Amerikaanse media berichten dat Saoedi-Arabië overwoog om de moord op de journalist toe te geven en te verklaren dat het om een uit de hand gelopen ondervraging gaat.

Vandaag is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aangekomen in Ankara. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wachtte hem op aan de luchthaven. De Amerikaan zou ook nog een onderhoud hebben met zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu. De VS lijken hun bondgenoot het voordeel van de twijfel te geven in deze zaak.

bron: Belga