Ook Groen misnoegd om fietsverbod op spitstreinen

Ook Groen misnoegd om fietsverbod op spitstreinen

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke begrijpt niet waarom de NMBS vanaf volgend jaar een verbod op fietsen in de spitstreinen wil invoeren. “Terwijl steeds meer mensen overstappen naar duurzame alternatieven voor de auto, zet de NMBS hier een ferme stap achteruit.” Vanaf volgend jaar zal het niet meer toegelaten zijn om met een gewone fiets op de trein te stappen tijdens de spits. “Het aantal reizigers groeit en we kunnen treinen niet langer maken. Daarom moeten we keuzes maken”, legt NMBS-woordvoerder Bart Crols uit. Plooifietsen mogen wel nog.

“Onbegrijpelijk”, vindt Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke. “Een verbod op fietsvervoer tijdens de spits invoeren over het hele net is ontoelaatbaar. Terwijl steeds meer mensen overstappen naar duurzame alternatieven voor de auto, zet de NMBS hier een ferme stap achteruit”, vindt hij.

Bij Groen zien ze andere mogelijke oplossingen voor het probleem. “Zo kan de NMBS meer rekening houden met het vervoer van fietsen bij de aankoop van nieuwe treinstellen”, zegt Van Hecke. Ook het fietsticket mag voor het Groen-Kamerlid wat goedkoper. Nu betaal je 5 euro voor een enkele reis, “soms duurder dan de prijs van het treinticket van de reiziger zelf.”

Bovendien gaat een algemeen verbod te ver, vindt Van Hecke. “Er zijn hoogstens een paar spoorlijnen die tijdens de spits te druk zijn om een fiets te vervoeren. We vragen de NMBS om deze maatregel te herbekijken, zodat reizigers met de fiets niet aan hun lot overgelaten worden.”

Ook bij sp.a en N-VA zijn ze kritisch voor de plannen van de NMBS.

bron: Belga