“Ocean Cleanup”: grote schoonmaakactie op Stille Oceaan is begonnen

Ocean Cleanup: grote schoonmaakactie op Stille Oceaan is begonnen
Ocean Cleanup: grote schoonmaakactie op Stille Oceaan is begonnen

De actie “The Ocean Cleanup” voor het opruimen van het plastic afval in de Stille Oceaan is van start gegaan. De drijvende afvalverzamelaar is succesvol geïnstalleerd, laat een woordvoerder van het project vandaag weten. De constructie was begin september uit de baai van San Francisco naar de open zee gesleept en is vandaag begonnen aan de opruimactie. Hoe lang de actie zal duren en wanneer de eerste resultaten bekend zullen zijn kon de woordvoerder nog niet vertellen.

De zogenoemde plasticsoep is een gebied ten noorden van Stille Oceaan waar enorme hoeveelheden plastic en ander afval bijeen dobberen. Volgens wetenschappers drijven er in dat gebied alleen al 1,8 biljoen deeltjes plastic.

De nu ingezette plasticvanger bestaat uit een 600 meter lange boei die ervoor zorgt dat het systeem blijft drijven en het afval niet aan de oppervlakte kan ontsnappen. Daaronder hangt een soort gordijn dat tot drie meter diepte in de zee het afval in het water kan tegenhouden. Schepen zullen het plastic later aan land brengen, om het verder te verwerken.

Uitvinder van het systeem is de jonge Nederlander Boyan Slat. Hij kreeg financiële steun van bedrijven en de Nederlandse regering en krijgt op wetenschappelijk vlak begeleiding van meerdere universiteiten.

Bron: Belga