N-VA “stelt zich grote vragen” bij fietsverbod op spitstreinen

Vanaf volgend jaar mogen treinreizigers hun fiets niet meer meenemen op spitstreinen. N-VA-Kamerlid Inez De Coninck vindt die maatregel “veel te drastisch” en wil bevoegd minister François Bellot ondervragen in het parlement. “Dit getuigt opnieuw van weinig klantvriendelijkheid.” Vanaf volgend jaar zal het niet meer toegelaten zijn om met een gewone fiets op de trein te stappen tijdens de spits, schrijven De Standaard, het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. “Het aantal reizigers groeit en we kunnen treinen niet langer maken. Daarom moeten we keuzes maken”, legt NMBS-woordvoerder Bart Crols uit. Plooifietsen mogen wel nog.

N-VA-Kamerlid Inez De Coninck betreurt die keuze. “Veel te drastisch”, zegt ze. “Een aanpak op maat is hier nodig, géén totaalverbod overal in het land. Want dit getuigt opnieuw van weinig klantvriendelijkheid.”

Bovendien staat de oplossing volgens De Coninck haaks op het beleid van de federale en Vlaamse overheid. “Daarin is het net de bedoeling dat pendelaars de fiets combineren met het openbaar vervoer of de auto.” Het N-VA-parlementslid pleit voor aangepaste treininfrastructuur op probleemlijnen en vindt ook dat de NMBS vooraleer de trein aankomt in het station moet afroepen in welke wagon reizigers hun fiets kwijt kunnen.

De Coninck wil minister van Mobiliteit François Bellot (MR) nu ondervragen in het parlement. Ze “betwijfelt” dat hij op de hoogte was van de plannen.

bron: Belga