Meryem Kaçar breekt met Be.One

Meryem Kaçar breekt met Be.One

Meryem Kaçar breekt met Be.One, de partij die ze in februari samen Dyab Abou Jahjah heeft opgericht. Zo laat ze aan De Standaard weten. Kaçar neemt het niet dat Abou Jahjah in een opiniestuk in Knack zegt teleurgesteld te zijn in het resultaat in Gent, waar zijzelf de lijst trok. Be.One bedankt haar op Facebook “voor haar bewezen diensten” en wenst haar alle succes. Voor Dyab Abou Jahjah is er echter geen plaats in Be.One voor “dorpspolitiek en nog minder voor oude politieke praktijken”. Meryem Kaçar is het niet eens met de kritiek op het resultaat in Gent. Ze vindt de 1.700 stemmen best eerbaar. Maar daarnaast zegt ze in De Standaard niet langer met Abou Jahjah te kunnen samenwerken, “wegens zijn ‘autoritaire houding intern’ en wegens de rol van de ‘harde kern van de Arabisch-Europese Liga’, die het in de partij nog altijd voor het zeggen heeft”. Kaçar vindt dat Be.One het verleden van AEL moet overstijgen, maar telkens ze dat aankaartte, kreeg ze naar eigen zeggen “het deksel op de neus”.

Maar voor Dyab Abou Jahjah is er “geen plaats in #BeOne voor #dorpspolitiek. En nog minder voor oude politieke praktijken die geïmporteerd zijn van de traditionele partijen. De belangrijkste les na de episodes Koç en Kacar is: politici die 20 jaar draaiden in #OldPolitics kunnen niet aan #NewPolitics doen”, stelt hij op Twitter. Hij verwijst daarbij ook naar oud-sp.a’er Ahmet Koç, met wie hij in mei vorig jaar een partij wilde oprichten. Beiden raakten het echter niet eens, waarop Abou Jahjah met gewezen Agalev-senator Meryem Kaçar Be.one oprichtte. “Laat ons die episode afsluiten en terug naar de orde van de dag komen: werken naar een overwinning in de verkiezingen van mei 2019”, voegt hij eraan toe.

Be.One diende in totaal tien lijsten voor de lokale verkiezingen van zondag in, maar dat leverde geen enkel zitje op in een district-, gemeente- of provincieraad.

bron: Belga