Hevig protest nu vrouwen voor het eerst welkom zijn in tempel in India

Hevig protest nu vrouwen voor het eerst welkom zijn in tempel in India

Aan een oude tempel in het zuiden van India is de politie massaal ter plaatse nu er voor het eerst in eeuwen ook vrouwen welkom zijn. Op 28 september oordeelde het hooggerechtshof in het Aziatische land dat de ban voor vrouwen in de tempel ongrondwettelijk was. De Sabarimala-tempel bevindt zich op een bosrijke heuvel in de staat Kerala en lokt jaarlijks miljoenen gelovigen. De tempel is slechts enkele dagen per maand open en sinds vandaag ook voor vrouwen, maar niet iedereen is gediend met die beslissing.

Actievoerders en Hindoeïstische hardliners houden vrouwelijke gelovigen en journalisten tegen en dwingen hen om terug te keren naar het basiskamp vanwaar de pelgrims naar de tempel trekken, meldt de tv-zender NDTV.

Een familie, waaronder vrouwen en kinderen, werd geëscorteerd door de politie, maar besloot uiteindelijk rechtsomkeer te maken omdat agressieve betogers hen achtervolgden. “Niemand zou de manier waarop de tempel al eeuwen functioneert mogen veranderen”, verklaarde een demonstrant die speciaal van Dubai is afgezakt om “de heiligheid van de tempel te beschermen”.

Zeker 500 agenten, waaronder 100 vrouwen, zijn ingezet aan het kamp in Nilakkal, verklaart hoofdinspecteur Manoj Abraham. “We zijn volledig uitgerust om de situatie aan te pakken.”

“We garanderen dat enkele gelovige de tempel veilig kan bereiken. De wet van het land zal afgedwongen worden”, stelt hij nog. Elf mensen zijn dinsdag aangehouden omdat ze vrouwelijke gelovigen en journalisten tegenhielden.

Vrouwen van een vruchtbare leeftijd – ongeveer tussen de 10 en 50 jaar – zijn eeuwenlang verbannen van de tempel omdat hun aanwezigheid het celibaat van de god Ayappa in gevaar zou brengen. Bovendien worden ze door de conservatieve en patriarchale samenleving vaak als onrein beschouwd.

bron: Belga