Brexit – Theresa May legt geen nieuwe elementen op tafel

De Britse eerste minister Theresa May heeft tijdens haar tussenkomst op de Europese top geen nieuwe elementen aangedragen die tot een doorbraak in de brexit-onderhandelingen zouden kunnen leiden. Dat heeft Antonio Tajani gezegd, de voorzitter van het Europees Parlement die de toespraak van May kon bijwonen. “De toon van May was meer ontspannen dan in Salzburg”, verwees Tajani op een persconferentie naar de Europese top van vorige maand. “Inhoudelijk heeft ze hier niets substantieel nieuws gezegd, maar ze hanteerde wel de toon van iemand die een akkoord wil bereiken.”
Dinsdag zei Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk nog dat hij van May concrete voorstellen verwachtte om de onderhandelingen te deblokkeren. Aan die oproep heeft ze dus geen gehoor gegeven, al was parlementsvoorzitter Tajani niet negatief over de tussenkomst van May. “De inhoud is belangrijk, maar de toon ook. En die was van iemand die een akkoord wil bereiken.” De lichaamstaal van May, zo verwees Tajani grappend naar haar bekende dansjes, “is iets positiever dan vroeger”.
Na haar toespraak moest May de zaal verlaten. Op dit ogenblik krijgen de leiders van de 27 overige lidstaten van Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier te horen hoe hij tegen de onderhandelingen aankijkt. Barnier schoof een verlenging van de overgangsperiode na de brexit naar voor in een poging uit de impasse te geraken. Vooral de Ierse grenskwestie bemoeilijkt de zoektocht naar een akkoord.
Een Europese bron zei dat May aangaf bereid te zijn het voorstel van Barnier in overweging te nemen, zonder dat ze zich evenwel ergens toe engageerde.

bron: Belga